FCN vinder ALT på kvindesiden i år
Da FC Nordsjælland i 2017 meldte deres ankomst i kvindefodbolden var ambitionerne store. Top2 senest i 2022 og Champions League i 2023. Projektet nåede ikke i mål til tiden, men rækker man ud efter stjernerne ender man sjældent med mudder på hænderne. Og her står vi i 2024, hvor FCN har vundet The Quadruble som det første hold nogensinde. Pokalvindere og Danske Mestre hos senior, u19 og u16. Læg dertil Champions League kvalifikation til september. En imponerende sæson, som vi måske aldrig ser gentaget. Men hvad er opskriften bag succesen og hvad kan de andre klubber lære heraf?
Ambitionerne, ligebehandling mellem kønnene og muligheden for at være med i et nyt projekt tiltrak masser af håbefulde spillere fra hovedstadsområdet og det lykkedes på rekordtid at køre holdet op i Kvindeligaen. Brian Sørensen kom til fra Fortuna Hjørring med et par store profiler (Kur og Olar) i bilen og han lokkede Vangsgaard til at starte karrieren op igen (Tak Brian). Det gav allerede bronze i første sæson, men spillestillen var langt fra den karakteristiske FCN stil vi har set i år og luften forsvandt lidt ud af projektet, de kommende år.
Sideløbende kastede FCN ressourcer ind i akademiet. Farums pigehold var få, så alle talenterne skulle i første omgang hentes udefra. De første år var der stor udskiftning af trænere og spillere, og det kunne ses på spillet og resultaterne. Men efterhånden kom der en fast stab på akademiet, der gav ro og kontinuitet og siden u16 rækken blev landsdækkende i 2021 har Akademiet i FCN været længder foran konkurrenterne. Med langt flere fuldtidsansatte på akademiet, klar spillestil og flest spillere på ungdomslandsholdene.
Tilbage til denne sæson, hvor FCN løftede investeringen i akademiet til et nyt niveau og tilførte mere ekspertise og viden fra drengeakademiet. Samme spillestil er nu implementeret fra u13 til senior og samarbejdet mellem årgange og transitionstræningen foregår langt bedre end i de første år. U16 holdet er spadseret igennem rækken trods, at den bedste håndfuld 09′ spillere hurtigt rykkede op på u19 holdet. 09 årgangen er i øvrigt den mest talentfulde årgange FCN nogensinde har samlet og der er 2-3 varme kandidater til kommende landsholdsspillere.
Kvindeholdets chancer så lovende ud fra starten. For første gang i 3 sæsoner var der ingen udskiftninger på trænerposten, så Chris Sargaent kunne fortsætte med at implementere FCN spillestilen. Kontinuitet er undervurderet i fodbold, så tak til Danske Spil på odds 22 på mesterskabet. I Cudjoe og Steinmetz fik FCN to landsholdspillere ind til at dominere midtbanen og tage presset af de mange unge spillere. Det virkede og særligt på hjemmebane var FCN suveræne i efteråret. Men så startede problemerne. Princess røg til Bay FC og Cudjoe stoppede af private årsager. Klubbens to bedste spillere forsvandt og kun finske Siren kom ind som erstatning. Det så pludselig svært ud, men akademiet viste kvaliteten og flere spillere fra årgang 06 og 07 trådte i karakter. Det hjalp selvfølgelig også, at have Danmarks bedste midterforsvar og keeper. Byrnak, Heathly og Brunholt er i en klasse for sig selv, såvel i det opbyggende spil som defensivt. Men mesterskabet kan først og fremmest tilskrives spillestilen og kontinuiteten.
Nu venter Champions League kvalifikationen, hvor der skal spilles en miniliga med 3 andre mesterhold. Puljerne udtrækkes d. 5. juli og miniligaer afholdes primo september. Vinderne af miniligaerne skal spille en sidste kvalifikationskamp om deltagelse i gruppespillet. Da det er første gang FCN er med er holdet useedet, så der kræver lidt lodtrækningsheld at nå hele vejen. Plus en sommer med enkelte forstærkninger og fastholdelse af profilerne. For dansk fodbold er det afgørende, at FCN gør en god figur. Når FCN ikke gruppespillet falder vi yderligere ned på koefficientlisten, der afgør antallet af hold, der får adgang til kvalifikationsspillet.
Nu kommer FCK og FCM buldrende. FCK har skrevet kontrakt med den første spiller, mens FCM i skrivende har fået papir på hele 15 spillere. FCM starter med et pænt forspring til FCK, da kvaliteten af Vildbjergs akademi og førstehold er niveauer over, hvad FC Damsø kan præstere. Mit bud er at FCM har et velfungerende pigeakademi oppe at køre på 3 år, mens det tager et par år mere i FCK, fordi det hele skal bygges op fra bunden og konkurrencen om talenterne er langt større. Lige nu har HB Køge det næstbedste akademi i hovedstadsområdet. Her var fokus i begyndelsen primært på førsteholdet og 3 mesterskaber i træk viste, at det var en god ide, men u19 holdet endte på en sikker 2. plads i DM ligaen. Et bevis på at de seneste års investering i akademiet, begynder at bære frugt.
FCK er nødt til at hente mange spillere og løbende skifte en stor del af truppen. Det vil være meget få af de spillere, der kan lokkes til projektet i 2. division, der har talentet til at spille med i Kvindeligaen. Her står FCM bedre. Mange af deres spillere har erfaring fra diverse u-landshold og kan vokse med holdet, men der skal allerede nu et par profiler fra en højere hylde ind nu, for at sikre oprykning fra 1. division.
Indtil nu har kvindeliga klubberne investeret begrænset med midler i akademier, da pengene meget sjældent kommer tilbage ved spillersalg. Det er ved at ændre sig nu. Nye transferrekorder hvert år og en vækst i sporten, hvor mangel på dygtige spillere er et generelt problem på tværs af grænser. En ekstra liga i USA plus ligaer i Mexico og snart Canada betyder, at det koster langt mere at bygge et hold op på ryggen af en håndfuld dygtige amerikanere.
Læringen af FCNs succes er lige så svær som den er enkel. Invester i akademiet, få implementeret en fælles spillestil, der er tilpasset kvinders fysik og sørg for kontinuitet på stabssiden.