Kom nu ind i kampen FCK og FCM

Kom nu ind i kampen FCK og FCM

Fantastiske kvartfinaler i kvinderne Champions League. De velkendte storhold foldede det smukke spil ud på deres velkendte stadions. Real Madrid – Barcelona, Bayern München – PSG, Arsenal – Wolfsburg, Juventus – Lyon spillede de første kvartfinaler i kvindernes Champions League, og jeg kan slet ikke få armene ned i begejstring over niveauet og intensiteten i kampenen. Det går fremragende for europæisk kvindefodbold. Alle storklubber i top 10 ligaer har kvindehold og investeringen kan tydeligt ses i niveauet på banen, store tv-aftaler, nye sponsorerer og stigende tilskuerinteresse. Men hjemme i lille Danmark er FCK og FCM slet ikke kommet i gang, og Brøndby hænger i bremsen.

Dansk fodbold er stokkonservativ og hader forandringer, og det er ikke en tilfældighed, at netop HB Køge og FCN er de to herrefodboldklubber, der er gået mest helhjertet ind i kvindefodbold. Begge steder var det internationale ejere, der besluttede at investere og tage kvinderne lige så seriøst som mændene. Men FCK og FCM kan ikke finde plads eller midler. Eller rettere de gider ikke. Deres ledelse ved godt hvor kvinder hører til, og det er ikke på fodboldbanen.

Heldigvis er det helt anderledes hos storklubberne rundt omkring i Europa. I England driver klubber som Arsenal, Chelsea, Manchester City udviklingen af Womens Super League. Det går forrygende med 12,1 million engelske tv-seere i første halvdel af sæsonen, flere udsolgte London opgør og en liga der tiltrækker de allerbedste spillere fra hele verden. Klubberne omfavner kvindefodbolden. Bygger fælles træningscentre, tilføjer professionalisme, organisation og klubånd. Du er ikke fan af enten herre eller kvindeholdet, du står op for klubben. Manchester United kom tøvende med, men er nu all-in. Liverpool rykker nu op til naboerne fra Everton i den bedste liga. Alle de største klubber er med på banen og presser på for udvidelsen af ligaen med flere hold, da alle gerne vil med på vognen. Succesen med udvikling af Premier League til verdens mest sete fodboldprodukt kopieres nu på kvindesiden.

I Spanien var Real Madrid den sidste klub, der kom med på vognen efter at La Liga besluttede, at alle deres hold skulle have et kvindehold i den bedste række. Real Madrid er nu med i CL allerede i deres anden sæson og fra sommeren er ligaen kun for fuldtidsprofessionelle hold . Barcelona er i øvrigt verdens bedste klubhold. Xavi kaldet kvinderne en kæmpe inspiration og Barcelona solgte 85.000 billetter på kun 3 dage til returkampen på Camp Nou mod Real Madrid. Klubben omfavner holdet og bruger de store marketingkanoner i stedet for at lade en ung journalistpraktikant lave indhold på sociale medier.

I Italien er der også kendte navne som, Juventus, Roma og Milan, der driver udviklingen. Kvalitetsløftet det sidste år er markant og i går fik 10.000 ellevilde fans lov til at feste i Champions League sejren over Europas dronninger fra Lyon.

I Tyskland har Bayern München vippet Wolfsburg af pinden efter 4 mesterskaber i træk. Borussia Dortmunds fans protesterede sidste år med banneret “Fussball ist für alles da Frauenteam Jetzt” og klubben har startet et hold fra bunden, der skal spille sig op gennem rækkerne. Intet købehold her 🙂

I Sverige er herreholdene også stærkere repræsenteret end i Danmark. BK Häcken tog mesterholdet Göteborg FC ind under vingerne og har nu to danske landsholdspillere løbende rundt. Hammerby, der er kendt for deres fantastiske fans samlede 18.500 til lokalopgøret mod AIK i efteråret, og der er solgt 6000 billetter til forårspremieren i weekenden.

I mens i Danmark stiger interessen for at gå til fodbold. Kvinderne udgjorde 30% af tilskuerne til EM sidste sommer, men alligevel demonstrere de største danske klubber at fodbold kun er for mænd. Kvindeligaens kampe kan nu ses på Viaplay, tilskuertallene er stigende, særligt i HB Køge hvor CL fyldte stadion, gav overskud på bundlinien og stor opbakning fra byen og sponsorer. Ros også til AGF og Aab for at have startet deres rejse, Kolding IF for at professionalisere Kolding Q og til Fortuna Hjørring for at være et flagskib. Derimod er der ingen ros til Brøndby. I praler med god grund af sammenholdet i klubben på vestegnen, men det er pinligt at lade kvinderne sejle rundt i amatørafdelingen. Brøndby burde have samme stærke fankultur som i Hammerby, hvor klubben står over alt uanset køn. Det er trist at se, hvilket bleg afglans holdet i dag er at mesterholdet fra 2020.

FCK og FCM er nye fusionsklubber, bygget på moderne pricipper om forretning, men værdisættet er åbenbart hentet i 50’erne. Kom nu ind i kampen. Fodbold er for alle.

One thought on “Kom nu ind i kampen FCK og FCM

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *