Nedtakt på Kvindeligaen 21/22

Nedtakt på Kvindeligaen 21/22

Dansk kvindefodbold er i opbrud. I mange år handlede DM kun om Brøndby og Fortuna Hjørring, men HB Køge har nu vundet titlen 2 år i træk – og denne gang mere suverænt end sidst. De gamle storklubber vakler og flere nye byder sig til. For os der elsker forandring og fremskridt er det en spændende tid.

Synligheden af ligaen tog et skridt op i 21/22. Viasat sender nu kampene, og produktionerne er langt bedre end de amatøroptagelser, der sidste år kunne fanges på facebook live eller via appen Eleven. Der er stadig langt op til superligaproduktionerne, men et stort og vigtigt skridt er taget.

AGF satte ny tilskuerrekord i næstsidste spillerunde, men HB Køge tog den tilbage i sidste spillerunde med godt 2000 tilskuere. Cadeau til arbejdet i de to klubber. Det tager tid at opbygge en ny fanbase, men forudsætningen er hårdt arbejde og markedsføring.

I 21/22 har klubberne investeret i større og stærkere akademier. En landsdækkende u16 DM-række er kommet til, og DBU har øget staben omkring ungdomslandsholdene. Med indførelse af helprofessionelle ligaer i Italien og Spanien efter sommerpausen kommer vi til at se mange af de store danske talenter forlade kvindeligaen i sommerpausen. Heldigvis er flere kommet på længerevarende kontrakter så klubberne kan tage sig betalt for talenterne og investere pengene i holdudvikling.

HB Køge viser lige nu vejen for dansk Kvindefodbold med succes på og uden for banen. Overskud på bundlinjen efter kun 3 år er et eksempel til efterfølgelse og studeres helt sikkert nidkært i klubber som FCK og FCM.

Vurdering af de enkelte hold fra toppen og ned

HB Køge 5/5 stjerner

Manifesterede sig som Danmarks nye magtfaktor i kvindefodbold. 24 kampe uden nederlag i ligaen satte en tyk streg under, at der er HB Køge og så alle de andre. Selv et Champions League eventyr kostede ikke point i den hjemlige liga.

Årets spillerprofil. Kyra Carusa, kåret som Årets Profil i Kvindeligaen, er ikke bare en vigtig målscorer for holdet. Hun er selve indbegrebet af den vinderkultur, der præger holdet.

Årets bobler. Cecilie Fløe, holdets topscorer er altid en håndfuld at dække op. Fart, fysisk styrke, ukuelighed og store præstationer i Champions League har åbnet en dør ind til EM – truppen.

Prognose næste sæson Klar nummer 1 igen. Ser ud til at holde fast i alle profilerne og forstærker sig løbende med blikket stift rettet mod en ny sæson i Champions League.

Fortuna Hjørring 3,5/5 stjerner

Klart Danmarks næstbedste hold i sæsonen. De fire indbyrdes kampe mod HB Køge gav kun et point, så hele forskellen lå i den direkte duel. Men som vindere af pokalturneringen og med adgang til CL kvalifikationen er sæsonen godkendt.

Årets spillerprofil. Emma Snerle. Forlod holdet i vinterpausen som nr. 1 på topscorerlisten. Flyttede fra midtbanen op i angrebet. Scorede det ene flotte mål efter det andet og viste, at hun havde et niveau over resten af ligaen, og var klar til større udfordringer i Womens Super League.

Årets bobler. Da Emma Snerle forsvandt steppede Oliva Holdt op. Flot, flot forårssæson har sat hende i spil til EM-truppen

Prognose næste sæson. Næste sæson handler om opbygning af et ny hold. Trænerduoen rykker til Everton, Olivia Holdt tager til udlandet og tidligere landsholdskeeper Line Johansen stopper karrieren. Fortuna Hjørring har tidligere hentet de bedste talenter ind fra hele landet til akademiet. Nu er konkurrencen skærpet lokalt fra Aab og FC Thy- ThistedQ, og nationalt fra alle de store klubber. De kan lokke med CL kvalifikationskampe, men jeg ser dem ikke være i spil til mesterskabet i den nye sæson

Brøndby 1/5 stjerner

Årets store skuffelse. Kun en sejr i foråret rakte med lodder og trisser til en bronzemedalje. Det er utilfredsstillede for en klub med Brøndbys historik. En tredjeplads giver adgang til CL kvalifikation for top6 ligaerne i Europa. Danmark er nummer 7 :-(. Skader til nøglespillere har ikke hjulpet, men værre er, at Brøndbyånden er forduftet fra holdet.

Årets spillerprofil. Unge Malou Rylov har overstrålet alle andre i en svær sæson. Holdets eneste målfarlige spiller efter Nanna Christiansens skade. Scorede 4/11 mål i slutspillet som midtbanespiller.

Årets bobler. Caroline Pleidrup er en moderne forsvarsspiller, der er stærk i såvel duelspillet som i det opbyggende. I en alder af 21 år, har hun allerede spillet 5 sæsoner i Brøndby. Hun fortsætter i udlandet og efterlader et stort hul i Brøndbys forsvar.

Prognose næste sæson. Hvis ikke Brøndby snart får vendt den negative spiral, kan de ende i kvalifikationsligaen. Mere end en håndfuld spillere forlader Brøndby i sommerpausen og der skal hentes spillere ind et par hylder over, hvor de er hentet de seneste sæsoner. Rygterne siger, at der er konkrete planer om at flytte kvinderne fra amatørafdelingen ind i den professionelle forretning, men holder de planer, hvis Jan Bech finder købere til klubben i efteråret? For få år siden endte alle de bedste talenter automatisk i Brøndby. Det er ikke tilfældet mere.

FC Nordsjælland 3/5 stjerner

Carmelina Moscato overtog trænerposten i sommers og det tog lang tid at få holdet spillet sammen. Kun et point efter 5 kampe og tæt på at havne i kvalifikationsligaen. Strukturen kom hurtig, men afslutningsspillet har haltet, særligt i efteråret. En fjerdeplads er ikke katastrofal, men afstanden op til top 2 er alt for lang, set i lyset af de ressourcer klubben har til rådighed.

Årets spillerprofil. Kathrine Kühl er allerede en profil på landsholdet trods sine kun 18 år. GOAL kårede hende som nummer 7 på listen over de største talenter i verden. En gudsbenådet teknikere, der er eminent i små rum. Hun får snart studenterhuen på og de udenlandske klubber står i kø for hendes underskrift.

Årets bobler. Tiia Peltonen, en elegant spiller, der ofte går under radaren, men er afgørende for FCNs spil. En playmaker på den defensive midtbane, der binder holdet sammen med og uden bold.

Prognose næste sæson. Danmarks bedste akademi på pigesiden ligger nu i nordsjælland og FCNs talenter fylder mest på u16, u17 og u19 landsholdet. Kühl forsvinder sikkert til udlandet, men nye talenter står klar til at tage over. Fortsætter den opadgående kurve fra slutningen af sæsonen, ser jeg FCN som sølvudfordrer i den nye sæson.

FC Thy – ThistedQ 4/5 stjerner

Udover 5. pladsen nåede klubben pokalfinalen for 3. sæson i træk, hvilket er imponerende for så lille et lokalsamfund. Før sæsonen hentede klubben Peer Lisdorf ind som ny cheftræner. Peer har vundet DM med Brøndby og HB Køge, så det var et meget ambitiøst skifte. Målet er at bygge på det stærke pres og kontraspil med mere boldbesiddelse.

Årets spillerprofil. Rikke Dybdahl. Synonym for klasseangriber på thybomål, den lokale dialekt. Lynhurtig og træfsikker angriber, der altid lurer på en dyb stikning.

Årets bobler. Beate Marcussen har fart, overblik og et lavt tyngdepunkt, der gør hende i stand til både at skabe chancer og kommer til afslutninger selv.

Prognose næste sæson. Marcussen søstrene skifter til HB Køge og interessen for Rikke Dybdahl kan jeg forestille mig er kæmpestor fra norske, svenske, italienske og spanske klubber. Forsvinder hun også, så får klubben for alvor brug for sammenholdet og fællesskabet i klubben.

Kolding IF 3/5 stjerner

Placeringsmæssigt i underkanten af forventningerne, men med blødningen af talenter til HB Køge inden sæsonstart, og senest Signe Baatrup til Fortuna Hjørring i vinterpausen, er det en godkendt sæson. Holdet startede sæsonen som KoldingQ og rykkede senere ind som en del af Kolding IF.

Årets spillerprofil. Sarah Thygesen fart og spilintelligens på kanten har bragt hende anførebindet på u19 landsholdet og debut på A-landsholdet. Outsider til EM-truppen

Årets bobler. Pernille Sandvig , anfører på u17 landsholdet har fået sit gennembrud i slutspillet, hvor hun på trods af sine kun 16 år, har spillet med stort overskud og overblik på den centrale midtbane.

Prognose næste sæson. Kolding IF har tilført økonomiske muskler og professionalisme. De købte Hornemann hjem fra HB Køge og flyttede spillere over på længerevarende kontrakter. Koldings talentfabrik er velfungerende. Anførerne på u19 og u17 landsholdet spiller for Kolding og deres u18 hold fører dm-ligaen. Ser dem rykke et par pladser op i næste sæson.

Oprykkerne

AGF gik ubesejret gennem kvalifikationsligaen. Holdet er efterhånden godt sammenspillet og med det gode talentarbejde og begyndende one-club mentalitet i AGF tror jeg på en plads i slutspillet i næste sæson.

Sundby overraskede alt og alle med flot offensiv fodbold, der overstrålede favoritterne fra Aab og B93. Masser af talent, men mangel på rutine og Kvindeliga erfaring gør Sundby til jumbofavorit. Med mindre rygterne om, at FCK overtager holdet taler sandt.

Forudsigelse 22/23

  1. HB Køge
  2. FC Nordsjælland
  3. Fortuna Hjørring
  4. Kolding IF
  5. Brøndby
  6. AGF
  7. FC Thy – ThistedQ
  8. Sundby

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *