Frygt- og favoritlodtrækning til EM
I morgen kl 18.00 trækkes der lod til sommerens puljer ved kvindernes EM i London. Her er mit bud på bedste og værste lodtrækning.
I alt 16 hold er kvalificeret og fordelt i fire seedingsgrupper:
Gruppe 1: England, Holland, Tyskland, Frankrig
Gruppe 2: Sverige, Spanien, Norge, Italien
Gruppe 3: Danmark, Belgien, Schweiz, Østrig
Gruppe 4: Island, Rusland, Finland, Nordirland
Top og flop i gruppe 1:
Der er ingen lette hold hold i gruppe 1. Det er lidt pest eller kolera, men selv blandt farlige sygdomme er overlevelseschancerne vidt forskellige.
England på hjemmebane med den hollandske succestræner Sarina Wiegman i spidsen er skræmmende. Wiegman er en opgradering på trænerfronten og talentmassen i England er stor. Med professionaliseringen af Womens Super League udfordres de bedste engelske spillere konstant og det smitter naturligvis af på landsholdets niveau. Alle Englands kampe forventes udsolgt og opbakningen fra tilskuerne er enorm.
Frankrig er et overflødighedshorn af talentfulde spillere på alle pladser. Et generationsskifte er undervejs. Renard, Le Sommer og Henry, aksen fra Lyon, er i karrierens efterår. Nye spillere står klar, men når de allerede at toppe som hold til sommer?
Tyskland røg ud i kvartfinalen mod Danmark til EM i 2017, men vandt de seks foregående mesterskabet. Til VM i 2019 var kvartfinalen også endestationen, så fodboldstormagten leder stadig efter fordums niveau, og er derfor det hold, jeg håber Danmark trækker.
Holland er et fantastisk hold frem af banen. Martens tryller for Barcelona og landsholdet og Miedema er måske verdens bedste angriber lige nu. 83 mål i 82 kampe vidner om klassen. Siden Holland vandt EM finalen over Danmark har de bare bygget på og på, og jeg ser ikke den danske defensiv være i stand til at lukke ned for hollænderne, så de lander i frygtgruppen.
Top og flop i gruppe 2:
Sverige havde næsten OL guldet om halsen, men lod Canada komme ind i kampen, så de landede i Arlanda med sølv. Undervejs spillede de flot og kontrolleret fodbold. Seger og Asllani styrede midtbanen og satte angrebstrioen med Rolfö, Jakobsson og Blackstenius i scene, men særligt forsvarskæden med Glas fra Bayern München og Eriksson har europæisk topklasse. Peter Gerhardsson er en dygtig træner og har flere indspillede systemer at vælge imellem.
Norge har Caroline Graham Hansen, og verdens bedste wing er altid en trussel. Trods flere store profiler klikker holdet ikke, tydeligst vist ved 3 nederlag i sommerens venskabskampe mod Tyskland, Sverige og Holland. Den sidste endte i en 7-0 ydmygelse.
Italien er en sjælden gæst ved EM slutrunder. Ikke siden 1997 har de været med. Holdet er på vej frem, men i kvalifikationspuljen til EM, var det tydeligt at Danmark stadig er et skridt foran. Næsten alle spillere er fra den hjemlige liga, der på min rangliste er nummer 7 i Europa. Mangel på spillere fra de bedste ligaer koster kvalitet, så Italien havner i favoritpuljen.
Spanien er kvindefodboldens overflødighedshorn. Her hersker fodboldgudinderne fra Barcelona, verdens bedste hold. Bonmati, Hermosa og Putellas endte 5,2 og 1 i UEFA player of the Year Award. 10 spillere fra Barcelona udgør stammen på landsholdet suppleret med spillere, der kender hinanden fra de mange år, hvor Spanien har domineret europæiske ungdomsfodbold. Nu er turen kommet til overtagelse af den europæiske senior trone. Spanien er holdet alle frygter
Top og flop i gruppe 4:
Finland lykkedes overraskende med at vinde kvalifikationsgruppen via en række 1-0 sejre over Skotland og Portugal. Holdet er godt organiseret, men mangler særligt offensive profiler. Hovedparten spiller i den svenske liga og meget sigende spiller 2 af angriberne i Växjö, der kun har scoret 6 mål i hele sæsonen.
Rusland kvalificerede sig via en snæver playoff sejr over Portugal. Alle spillere er fra den hjemlige liga, der ikke udvikler sig i samme fart som de store ligaer. Det er et kæmpe land med en stor talentmasse, så alene af den grund, er det ikke en ønskemodstander. 30. November mødes Danmark og Rusland i Viborg, så det vil være en modstander vi kender ud og ind til sommer.
Nordirland er til deres første slutrunde. Opbakningen er kolossal og fighterviljen i særklasse. Desværre er de fodboldkvaliteterne ekstremt mangelfulde. Mange af spillerne har jobs ved siden af og spiller på hold noget under øverste hylde. De har leveret store overraskelser som uafgjort mod Østrig i onsdags, men for Danmark er det en favoritmodstander.
Island er et godt hold. De står godt på banen, er fysisk stærke og dygtige i presspillet og på standard situationer. De er svære at åbne op, og er konstant farlige på indlæg. Danmark er et bedre hold, men Island hører til i frygtgruppen.
Frygtpuljen: Holland, Spanien, Danmark, Island
Favoritpuljen: Tyskland, Italien, Danmark, Nordirland