Det spanske forspring

Det spanske forspring

I weekenden var en række af de bedste u14 og u16 hold samlet til “East Mallorca Cup”. Bayern München, Barcelona, PSG, Atletico Madrid, Madrid FCF og Atletico Bilbao var de største hold, som en dansk kvartet af FC Nordsjælland, Greve, BSF og B93 skulle prøve at udfordre.

De danske hold gjorde en fin figur, men det var tydeligt at især de spanske hold er et skridt foran. Som forventet er de teknisk fremragende, mere overraskende er deres forspring på nærkampe, hovedspil og afslutninger.

Alt for mange danske piger og kvinder for den sags skyld, header med begge ben plantet på jorden. Mange laver skildpadden i sidste øjeblik eller sætter hovedet på uden kraft. De spanske piger kom flyvende ved hjørnespark og scorede en del flotte mål på den konto. De gik ind i nærkampene med fuld kraft og gerne glidende, og var rutinerede i at holde diskret i modstandernes trøjer og giver et puf på rette tidspunkt.

Afslutninger var i en helt anden liga. Det galt såvel fart som præcision.

En stor del af forskellen skyldes klubbernes størrelse. Barcelona kan rekruttere fra det meste af Spanien fra u14. Men det er ikke hele forskellen. PSG og Bayern München var til at tale med og her er det ikke ressourcerne, der mangler. I Spanien går spillerne tidligere ind i eliteklubberne og spiller primært futsal de første år. Futsal giver åbenlyst en dimension teknisk, men den hurtige afvikling, udvikler også evne til at forudsige spillet, reagere lynhurtigt og bevæge sig for hinanden. Grundstenen i den spanske possesionstil.

Den danske bredde er for lille til at tage pigerne ind i eliteklubberne som 9-10 årige. Mange klubber har kun et hold og forsvinder de bedste tidligt, lukker hele holdet. Vi skal finde en model, der løfter niveauet bredt, mens pigerne stadig er tilknyttet lokalmiljøet. Måske åbne ugentlige fællestræninger i futsal? Under alle omstændigheder gælder det øget specifiktræning i alle spillets faser og hovedspillet er et godt sted at starte.

På billedet øverst ses Vicky Lopez fra Madrid FCF u16. I september fik hun debut som den yngste nogensinde i den bedste spanske liga. Kun 15 år og 1 måned. Hun blev hædret som turneringens bedste spiller

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *